De utförsäkrade, ”offren” för regeringens socialförsäkringsreform, var ett hett kort för den rödgröna oppositionen i valrörelsen. Regeringen var aldrig särskilt duktig på att förklara reformen och hamnade ständigt på defensiven. Slutdebatten i SVT, när Mona Sahlin, Lars Ohly och Maria Wetterstrand alla tog upp enskilda fall för att beröra tittarna och ställa alliansledarna på pottkanten, var självaste crescendot.

Valet är över men debatten fortsätter. Inte minst i Aftonbladet. Nu får vi veta att utförsäkrade tvingas till härbärgen eftersom de har det så dåligt ställt ekonomiskt. En av dem är Eva Nilsson som har 10 300 kronor efter skatt att överleva på. Problemet för henne är emellertid inte dessa pengar i sig, problemet är att hon har en hyra på 7 200 kronor. Det är klart att man får svårt med ekonomin om hyran är 70 procent av ens disponibla inkomst.

Detta har således föga med någon sjukförsäkringsreform eller nyfattigdom i Sverige att göra, det handlar om vanligt sunt ekonomiskt förnuft. Att tvingas flytta till ett mindre och billigare boende kan vara tufft. Men bland änkor/änkemän är det många som tvingas ta det beslutet. Även personer som tvingas gå ned i lön av olika orsaker måste ibland flytta. Det är så livet ser ut.

Att döma av kommentarerna till artikeln är det fler som har svårt att känna något stort medlidande med en person som klagar över sin inkomst på 10 300 kronor efter skatt. Det finns folk som har det riktigt svårt ekonomiskt i Sverige, däribland fattigpensionärerna. Ge dem en plats i rampljuset i stället.