För åttonde gången höll Fredrik Reinfeldt jultal. I år var det i egenskap av landsfader i högre grad än någonsin. Det blir lite spooky. Göran Perssons jultal var rätt tama föreställningar. Reinfeldts är värre på något sätt. Här står en moderatledare som är oerhört uppfylld av sig själv och riktigt älskar att använda orden ”jag” och ”svenska folket” i samma mening. Han är vår fader, vi är hans barn. Han går som bekant ”sida vid sida med folket, vars förtroende [han] bär.”

Statsministern beskrev sprängdådet i Stockholm som en attack på ”det svenska folkhemmet” (det dröp nostalgisaliv ur ena mungipan). Han såg det också som en attack på öppenheten, friheten och mångfalden i Sverige. Det var dessa friheter, betonade moderatledaren, som självmordsbombaren ville ”stänga ned”.

Så talar alltså en man som leder en regering som har rullat ur övervakningsstaten mer än någonsin i svensk historia och som uppmanar kritiker att hålla käft då alla tjänar på att ”debatten lägger sig”. Frihet och öppenhet my ass.

På Skansen dansas det inte bara små grodorna i snöyran. Det hålls jultal också.