Gudrun Schyman avgår som talesperson för Feministiskt initiativ. Även om hon förblir i partistyrelsen tappar ett redan mycket litet och marginaliserat parti sin främsta tillgång.

Schyman tycker avskyvärda saker. Hon är företrädare för den värsta sortens radikalfeministisk sexmoralism och pekpinnepolitik. Men hon är en utmärkt retoriker och en strålande populist och därmed en tillgång för sitt parti.

Med tanke på att feministpartiet har haft svårt att hävda sig i mediebruset och tvangs ta till så desperata metoder som att elda upp 100 000 kronor under Almedalsveckan bara för att få press blir det förstås ännu svårare nu när Schyman tackar för sig. Det lär dessutom bli svårt för nästa partiledare att komma ut ur Schymans skugga.

I och med detta kan vi i alla fall hoppas på att radikalfeministernas egna parti marginaliseras ytterligare. Det räcker gott med tokfeministerna i de andra partierna.