I ett TV-sänt tal till folket lovade Hosni Mubarak att inte ställa upp för omval i september. Talet var defensivt och tidvis lite patetiskt. Mubarak påstod att hans plan hela tiden varit att inte ställa upp för omval. Presidenten avslutade med att säga att han tjänat sitt land länge och att han tänker stanna och dö i Egypten, och därmed inte göra som Tunisiens ledare och fly landet med fickorna fulla av pengar.

Direkt efter talet började dock demonstranterna att skrika slagord och vissa tog sina skor i händerna, ett sätt att häda presidenten. Om detta löfte hade kommit alldeles i början av demonstrationerna hade det kanske räckt. Men nu har hundratusentals människor samlats. Vreden har väckts och rädslan försvunnit. Samtidigt har armén lovat att inte göra något som riskerar att skapa ett blodbad. Vad väntar demonstranterna om de ger upp och går hem?

Efter decennier av förtryck och svek litar folket helt enkelt inte på presidenten. Han kan ju faktiskt göra vad han vill under tiden fram till valet i september – en evighetstid för ett folk som vill ha förändring nu. Mubarak kan både arrestera och tortera demonstranter och se till att valen riggas för en efterträdare. Om han nu ens uppfyller sitt löfte att inte ställa upp själv.

Mubarak lovade demokratiska reformer via parlamentet, men oppositionspolitikern Georges Ishak förklarade mångas inställning för CNN på knackig engelska: ”My dear, the parliament is false!”