Fredrik Reinfeldt är en riktigt dålig förlorare. Han har fått se sin regering förlora omröstningar flera gånger sedan den tillträdde i höstas. Vilket inte är så konstigt eftersom det faktiskt rör sig om en minoritetsregering. Så fungerade det även när Socialdemokraterna satt vid makten. Titt som tätt röstade Miljöpartiet med de borgerliga och den socialdemokratiska regeringen fick pisk i riksdagen.

Skillnaden denna gång är att tungan på vågen heter Sverigedemokraterna. Reinfeldt är besviken och arg över att de rödgröna röstar på samma förslag om Sverigedemokraterna och därmed fäller regeringens propositioner. ”Ni lovade ju!” gnäller han och ser både irriterad och moloken ut i TV. Men skulle de rödgröna helt avstå från att rösta på sina egna förslag bara för att SD råkar vara överens med dem i sakfrågan vore det också att ge SD ett avgörande inflytande. Fast till Reinfeldts fördel. Det är nog snarare detta som grämer statsministern än att SD får inflytande över utgången.