Muammar Gadaffi uppges ha återtagit en del städer som tidigare varit i oppositionens händer. Det som såg ut att vara en långsam men ändå ganska säker seger för landets frihetsälskande massor kan alltså leda till att diktatorn sitter kvar. Håller situationen på att glida demonstranterna ur händerna? Eller är detta bara Gadaffis egen version av Ardenneroffensiven vi ser?

En sak är i alla fall säker: om Gadaffi lyckas återta och behålla kontrollen över Libyen behövs inte särskilt mycket fantasi för att begripa vad som kommer att hända de som aktivt stödde upproret.

Vad sägs om en gemensam utländsk styrka som hjälper demonstranterna att slå ned fanskapet? Libyen är ju trots allt uteslutet ur rådet för mänskliga rättigheter och är därmed även av FN klassat som en elak regim. Att lämna det libyska folket ensamt i detta läge vore ett förfärligt svek efter alla fina ord om demokrati och frihet. Men det vore förstås inte oväntat.