Vänsterparties Lena Olsson vill förbjuda svenskar att köpa sex utomlands. Socialdemokraterna hakade på förslaget. Hanne Kjöller i DN säger nej. Hon gillar inte sexköpande män (oklart vad hon tycker om kvinnliga köpare) och har tidigare drivit med hur en sexköpare ser ut (”breda tatuerade bringor, kamouflagefärgade shorts, rakade skallar och spända käkar”) och liknat sexturister i Thailand vid ”forna plantageägare” som ”tar sig rätten att köpa människor”. Kjöller står med andra ord på sexmoralisternas sida och vill bekämpa den fria sexualiteten.

Att Kjöller ifrågasätter förslaget att förbjuda svenskar att köpa sex i andra länder kan förstås ses som åtminstone ett ögonblicks klarsynthet i debatten. Hon förstår det orimliga i att bestraffa svenska medborgare utomlands för något som råkar vara olagligt just i Sverige och vilka märkliga följder det i konsekvensens namn borde få när andra länder rimligen torde kunna göra samma sak med sina medborgare i Sverige. Tänk abortförbud och otrohetsstraff.

Kjöllers grundinställning till sexhandel är dock rent moralistisk. I Sverige bestämmer politikerna över din sexualitet, även när du har blivit myndig. Hanne Kjöller kallar det ”utveckling”. Vi har nått lite längre än andra länder. Men sedan när blev en från politiskt håll dikterad sexualmoral lika med utveckling?