Ja, det var minsann en skräll. Jag hade trott att Thomas Östros skulle ta det till slut när de övriga föll bort en efter en. Men han ansågs helt enkelt alldeles för belastad av de två senaste valförlusterna, i synnerhet den senaste.

Det långsiktigt bästa alternativet för Socialdemokraterna kanske hade varit Mikael Damberg. Nu blir det alltså Håkan Juholt. En veteran inom partiet som varit ordförande i försvarsutskottet sedan valet men säkerligen är tämligen okänd för de flesta väljare. Det går inte att komma ifrån att detta val känns en som framstressad kompromiss.

Juholt har gett mig intrycket av att vara en tämligen traditionell socialdemokrat. Han är mig veterligen inte känd för några dramatiska utspel och heller inte för att vara en särskilt begåvad talare. Valet av Juholt kan därför uppfattas som valet av en god förvaltare i väntan på att hitta en mer långsiktig lösning på socialdemokratins ledarskapsbekymmer.

För könsbalansens skull uppges Carin Jämtin föreslås som partisekreterare.