Hur pass stark tvåsamhetsnormen är och hur begränsande den svenska sexualmoralen är har åter igen blivit tydligt. Otrohetssajten Victoria Milan har nämligen rört upp känslor genom sina annonser i Stockholm. Sajten har funnits sedan i höstas, och är långt ifrån någon unik företeelse, men det är först nu som folk har fått upp ögonen för den. Nu sitter det nämligen annonser vid busshållplatser med budskapet ”Är du gift? Gör livet levande – ha en affär”.

Med otrohet är det lite som med sexhandel. Alla vet att det förekommer i villor, radhus, lägenheter och på hotell. Men det är bara den del som syns som är relevant. Därför demonstreras det mot de så kallade ”porrbilarna” som gör reklam för dyra och dåliga strippklubbar i Stockholm. Därför är statens utredare endast intresserad av omfattningen av prostitutionen på Malmskillnadsgatan. Där den syns. Nu när annonser uppmanar gifta att ha en affär tar det hus i helsike (vilket förstås ger sajten i fråga ännu mer uppmärksamhet). Trots att alla vet att folk alltid har varit otrogna till höger och vänster.

Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz tycker att sajtens approach är ”extremt upprörande”. Hon är inte ensam. Reklamombudsmannen har fått in över 90 anmälningar så långt. Jag undrar vad folk skriver i sina anmälningar. Att deras äktenskap kränks av att någon erbjuder ett bekvämt sätt att vara otrogen? Ty precis som VD:n Sigurd Vedal konstaterar, kommer knappast den som är lycklig i sin relation att springa och vara otrogen bara på grund av en annons. Om så är fallet, kanske det finns något att fundera över i äktenskapet.

Otrohetssajten utmanar viktiga grundstenar i det svenska samhället, nämligen tvåsamhetsnormen och monogamin. Det gör för övrigt även sexhandeln, vilket är en förklaring till att konservativa ofta är så arga kritiker av all sorts handel med sex. Men det sajten egentligen gör är endast att lyfta på locket till något som redan pågår men som folk bara inte vill se eftersom det stör den perfekta bilden av alla lyckliga par som gifter sig i tid och otid (varav hälften skiljer sig efteråt, men det är en annan diskussion) och för den monogama traditionen vidare.

Jag kan instämma i det omoraliska i att vara otrogen. Äktenskap, eller bara ett förhållande, är ett slags kontrakt. Att bryta överenskommelser är aldrig bra. Många gånger går det att betrakta som rent svineri. Ändå händer det och det finns tusen orsaker till det. Sexlivet dör i relationen, småbarnen kommer och tar all tid, förhållandet utvecklas mer till en kompisrelation och så vidare. Dessutom är ju affärer spännande.

Det är inte så konstigt att många sexsäljare berättar om att den stora majoriteten av deras kunder är gifta eller har en stadig relation. En del av sexsäljarens arbete blir därför att vara lite amatörpsykolog och erbjuda en trygg famn. Nu är det ju olagligt att betala för sexuella tjänster i Sverige, en otrohetssajt är därför ett strålande alternativ för dem som har det behovet. Och alla ni som är lyckliga i era förhållanden – varför bry er?