Jag var för liten för att få påverka det svenska EU-inträdet med min röst, men jag var länge positiv till den europeiska unionen. Jag gillar fortfarande idén om en union med fri rörlighet för människor, tjänster och kapital. Tyvärr har EU fört oerhört mycket negativt med sig. EU-förespråkarna har i dag svårt att peka på vad som egentligen är så bra med det svenska medlemskapet. När de inte babblar om ”fred” brukar de hävda att Sverige minsann måste ”vara med och påverka”.

Denna biljett till klubben för påverkan av Europas angelägenheter är dyrköpt. Sverige har förlorat sin suveränitet som stat, svenska väljare kan inte längre i allmänna val bestämma hur Sverige ska styras eftersom de flesta beslut som rör vårt land fattas av politiker på EU-nivå – varav många inte alls är folkvalda. Ändå saknas det en bred och frihetlig EU-kritik i Sverige. Gnällvänstern har varit de enda starka EU-kritikerna under lång tid. Men de är emot av fel skäl. De ser EU som Mammons union, ett nyliberalt projekt i en förment nyliberal världsordning. Om det verkligen vore fallet borde rimligen alla nyliberaler och frihetliga liberaler vara betydligt mer EU-positiva. Men det är vi inte.

Med Sverigedemokraternas intåg i den svenska riksdagen har vi fått ytterligare en stark EU-kritisk röst. Det kunde vara positivt om det nu inte vore så att SD är emot EU av ännu sämre skäl. De gillar inte ens den fria rörligheten. SD:s Kent Ekeroth beskrev nyligen i en riksdagsdebatt den fria rörligheten som ”århundradets present” till den organiserade brottsligheten. Framför allt var det flyktingsmuggling som SD-riksdagsmannen upprördes över. Inskränkthetens försvarare vill alltså bygga murar mot omvärlden, naturligtvis för att stänga ute olämpliga element. Ett redan dåligt EU ska bli ännu sämre, om SD får bestämma.

Några konstruktiva EU-kritiker är SD således inte. De vill sätta upp gränskontroller och avskärma Sverige från övriga Europa, allt utifrån främlingsfientliga idéer om flyktinginvasion och hot utifrån. SD vill därmed ta bort det enda som hittills varit positiv med den monsterstat som håller på att byggas upp runt omkring oss. Sökandet efter en konstruktiv svensk EU-kritik går vidare.