När man undrar hur i hela friden folk kan gå med på FRA-lag, datalagringsdirektiv, förmynderi och en allt mer omfattande övervakningsstat kommer en undersökning som säger att en av fyra unga tycker att det vore ”ganska eller mycket bra” med en diktator. Många kan dessutom tänka sig att sälja sin röst.

Man ska ta sådana här undersökningar med en nypa salt. Stödet för dödsstraff brukar exempelvis vara högt i vissa undersökningar, det betyder dock inte att de flesta verkligen skulle vilja införa dödsstraff om frågan blev aktuell. Frågor om demokrati har ställts till personer i åldersgruppen 18-29 år. När man är 18 är man odödlig och saknar man dessutom politisk medvetenhet kan det säkert resultera i allehanda idiotsvar på enkätundersökningar. Men närmar man sig 30 borde det finnas lite mer information i hjärnkontoret än så här. Kan man tycka.

Vi får de politiker vi förtjänar, brukar det heta. Sällan blir det tydligare än när ointresset för integritetsfrågorna skiner igenom hos befolkningen vilket tillåter farliga politiker som Beatrice Ask och Johan Pehrson styra utvecklingen. Det jävliga är att ointresset även drabbar de som bryr sig.

Är man stor och stark måste man vara snäll. Idi Amin missade den sista biten.