Så kom det till slut: kravet på hårdare vapenlagar. Föga förvånande från DN:s ledarredaktion.

Erik Helmerson pekar på att gärningsmän i flera uppmärksammade dåd har använt legalt införskaffade vapen. De har gått med i skytteklubbar och det har inte funnits något utåt som har skvallrat om vad de planerar att göra. Ingen fattade några misstankar mot Anders Behring Breivik eftersom han utåt var en helt vanlig person. Han drog ingen onödig uppmärksamhet till sig, han planerade i tysthet i stället för att skryta om sina planer inför vänner på krogen eller på nätet. Han agerade således på ett sätt som gjorde det hart när omöjligt för grannar, vänner, polis och säkerhetstjänst att komma honom på spåren. Behring Breivik ringde in och beställde konstgödseln – han finns således inte ens på någon övervakningskamera från affären.

Om Helmerson tror att ännu hårdare vapenlagstiftning kan hindra en person som Behring Breivik att begå massmord är han fruktansvärt naiv. Tror Helmerson på fullt allvar att en person som ägnar nio år åt att planera ett attentat inte skulle hitta ett sätt att få tag på vapen även om det blev ännu svårare att införskaffa dem på laglig väg? Den enda effekten är att vanligt, hederligt folk i ännu högre grad drabbas av krångel och restriktioner.

Än har ingen förklarat gärningen med Behring Breiviks datorspelsintresse, men det är väl bara en tidsfråga det också.