Regeringen storsatsar mot cannabis, rapporterar ett flertal svenska medier. Nu ska ”50 miljoner stoppa knarket”. Har vi hört den förut?

”Vi ska inte vara moraliserande utan bemöta med medicinska och juridiska faktaargument”, säger folkhälsominister Maria Larsson (KD). Det blir lite löjeväckande. Jag tror faktiskt inte att regeringens största moralist har förmågan att inte vara moralistisk i dessa frågor. Särskilt som hela den svenska narkotikapolitiken bygger på att skriva oss alla på näsan. Medicinska faktaargument? Som i ”det kan vara farligt att röka för mycket hasch”? Den metoden har fungerat lite sisådär de senaste 40 åren. Juridiska argument? Som i ”det är olagligt”? Ja, lycka till med det. Det vet redan alla som röker. För vissa är det förmodligen ytterligare ett skäl att röka.

Informationsinsatser har inte fungerat särskilt bra tidigare. Forskningsresultaten om effekterna av den skolbaserade droginformationen visar tvärtom på ett uselt facit. I bästa fall nås inga resultat alls, i värsta fall blir effekten snarast den motsatta: intresset för narkotika ökar. Regeringen synes desperat. Men så har det ju inte tänkts många klara, nya tankar på detta område i en svensk regering de senaste decennierna.

Så, lycka till, Maria Larsson. Glöm inte att narkotikamoralism lagras i fettvävnaden.