Premiärminister David Cameron har under upploppen i London visat sig vara själva motpolen till den lugne, sansade och kloke Jens Stoltenberg. Föga förvånande ger Cameron nu polisen ökade befogenheter och i dagens politiska debatt öppnade han även för att inskränka människors rätt att kommunicera via sociala medier som Twitter och Facebook samt att stänga ned mobilnätet vid pågående upplopp.

Det är så fruktansvärt tråkigt att brittiska politiker inte kan hantera nationella problem på ett mer moget sätt än så här. I praktiken gör den brittiska regeringen precis som skurkregimer gör vid folkliga resningar – skickar ut polis och militär på gatorna med uppmaningen att rensa upp med alla till buds stående medel, begränsar friheten på internet och skapar ett ännu mer övervakat och slutet samhälle.

Inget av detta löser förstås något. Inget av detta kommer att förhindra nya upplopp i framtiden. Själva orsakerna har den brittiska regeringen över huvud taget inte orkat diskutera. Det är ynkligt att se.