Socialdemokraterna tar över regeringsmakten i Danmark – trots att de gjorde sitt sämsta val på över 100 år, trots att det regerande Venstre faktiskt gick fram något och trots att Dansk Folkeparti inte alls tappade så mycket som många väntat sig. Nu ska något slags ohelig allians skapas för att få ihop en regering bestående av sossar, socialliberaler och vänsterpartister. Kan bli livat.

Valresultatet i Danmark gläder förstås socialdemokrater i Sverige, men faktum är att alla borde välkomna maktskiften med jämna mellanrum. Det är demokratins styrka att vi på valdagen faktiskt har makten att kasta ut dem vi fått nog av eller bara ge någon annan chansen (även om skillnaderna i politiken är minimala). Och en tid i opposition gör alla partier gott.

Det danska valresultatet borde också vara en tankeställare för Fredrik Reinfeldt. Moderaterna kan mycket väl göra ännu ett bra val 2014 och ändå förlora regeringsmakten. Den senaste tidens mätningar, inklusive dagens Sifo, visar att samtliga tre småpartier i regeringen ligger risigt till. Nu även Folkpartiet. Det är inte alls osannolikt att något av dem kommer att ramla ur och därmed göra Håkan Juholt till statsminister.

Folkpartiet klarar sig säkert. Centern kan få ett litet lyft under Lööf. Men för Kristdemokraterna ska det nog till ett smärre mirakel – räcker ens ett partiledarbyte?