När jag växte upp och blev politiskt medveten var Socialdemokraterna den stora besten, den oslagbara valmaskinen som kunde göra hur många misstag och stå för hur många skandaler som helst men ändå vinna val. Som ung MUF-are imponerades jag av hur S alltid lyckades när det drog ihop sig till val medan de borgerliga hade strålande siffror i mellanvalsår för att sedan falla ihop vid valurnorna. Socialdemokraterna hade svenska folkets förtroende.

Valet 2002 bekräftade bara den bilden ytterligare. S fick nästan 40 procent av rösterna, den av borgerliga djupt avskydde Göran Persson nådde zenit och inget tycktes kunna rubba maktpartiet. Sedan kom euroomröstningen, mordet på Anna Lindh och bildandet av Alliansen. Efter att S förlorade regeringsmakten 2006 och Persson ersattes av Mona Sahlin året efter har det bara gått utför.

Sahlin fick inget riktigt förändringsmandat och blev i slutändan en förlorare. I sitt avslutande linjetal berättade hon vad hon egentligen velat göra för förändringar. För att komma från en avgående S-ledare var det rätt radikalt.

Att bli föreslagen som partiordförande för arbetarepartiet har tidigare varit en stor ära, men efter andra raka valförlusten förlorade jobbet sin glans. Efter en långdragen intern process blev det försvarspolitikern Håkan Juholt, för de flesta tämligen okänd, som utsågs till den som skulle ratta Sveriges största politiska parti. Hur skulle detta gå…?

Inte så bra, visade det sig. Juholt har haft en katastrofal tid som socialdemokratisk partiordförande. Han har velat fram och tillbaka i fråga efter fråga, gett dubbla signaler, rensat ut kompetent folk och ersatt dem med nollor (Waidelich är sannolikt den störste). Allt detta har skapat frågor kring Juholts kompetens och fingertoppskänsla. Han har med önskvärd tydlighet visat att det faktiskt inte räcker att vara riksdagsledamot för att klara av jobbet som partiledare.

Juholt var således ifrågasatt internt redan innan de senaste skandalerna briserade över honom som en kanonad av skit. Nu är sannolikt måttet rågat för partiet. Juholt var långt ifrån något förstahandsval till jobbet och han har inte haft tid att bygga upp något förtroende – och heller inte tagit chansen – under sina sex månader som S-ledare. Även hans få supporters lär ha fått nog. Avgår han, lämnar han sannolikt även riksdagen för gott.

Kanske är allt detta ett symptom på något större, nämligen att Socialdemokraterna är usla i opposition och att partiet inte längre är attraktivt. Fredrik Reinfeldt vred trumfkortet ur händerna på S när han sossade till sitt eget parti och tillsammans med övriga borgerliga partier bildade Alliansen. Sedan dess har arbetarepartiet förgäves kämpat med att hitta tillbaka till någon sorts kritik av ”högern”. De är inte populära ens bland vanliga arbetare längre. Inte ens sjukförsäkringsdebatten, som tog Alliansen hårt inför valet, hjälpte.

Jämfört med hur det var när jag var ung MUF-are är situationen i dag närmast den omvända. Det är i dag svårt att se hur Socialdemokraterna ska kunna ta tillbaka makten. Tyvärr har S de senaste åren också misslyckats med att vara effektiva i opposition. Det förlorar alla på.