# Václav Havel död. Medborgarrättskämpen och det fria Tjeckoslovakiens förste president är död. Václav Havel stod upp mot det kommunistiska Östeuropa, han fängslades för sina åsikter och hyllades av ledare över stora delar av världen fram till sin död. Hans plats i historieböckerna är given. Samtidigt kan vi konstatera att tobaken skördat ännu ett liv.

# Nya Slussen klubbad. Så fort det ska byggas något i Stockholm tar det en evinnerlig tid. Anledningen är att det ska protesteras och något som kallas Skönhetsrådet ska säga sitt innan byggnader av vikt får uppföras. När det gäller Nya Slussen har det varit värre än vanligt. Kultursnobbar har protesterat, men nu verkar bygget ändå bli av till slut. Efter några år av överklaganden, förstås.

# Irakkriget är slut. Barack Obama har avslutat det kostsamma krig som George W Bush startade. Irakkriget är officiellt slut och de sista amerikanska soldaterna lämnade Irak under söndagen. Ett nästan nio år långt krig är därmed över – samtidigt fortsätter den militära konflikten i Afghanistan. En amerikansk president kan förstås aldrig göra annat än att hylla hemkomna soldater som ”stridit för sitt land” (även om Irak aldrig var ett hot mot USA). Det Obama borde göra är emellertid att be inte minst det irakiska folket om ursäkt för allt det lidande hans land har orsakat sedan invasionen i mars 2003.