Håkan Juholt avgick, Socialdemokraterna svängde och vips sade Sverige ja till att delta i europakten. Storbritannien väljer dock att tillsammans med Tjeckien stå utanför. Åter igen har britterna markerat sitt behov av självbestämmande.

Sverige har ställt en rad krav för att delta, bland annat att få sitta med vid ett årligt möte med euroländerna och att uttryckligen själv få bestämma om euron ska införas.

Misstanken att detta är ett sätt att smyga in Sverige i eurosamarbetet bakvägen kvarstår. Inte för att vi plötsligt skulle stå inför fullbordat faktum och av EU tvingas till det utan för att det för svenska politiker blir ännu lättare att hävda att vi redan har ett så nära samarbete med euroländerna att det är ett litet men logiskt steg att också införa euron som valuta.

Lita på att Folkpartiet och sedan Moderaterna kommer att påbörja den argumentationen inom något år.