Det kinesiska nyåret är en fest jämförbar endast med den kristna västvärldens julfirande. Drakens år (龙年) infaller den 23 januari i år, men firandet inleddes redan i innan. I Kina samlas familjer, ofta efter att ha varit åtskilda i olika delar av landet, för att klä upp sig, äta god mat och umgås.

I Sverige var firandet lite mer blygsamt. Det firades redan på lördagen med draktåg från Kungsträdgården till Östasiatiska museet på Skeppsholmen. Där vidtog sång och lejondans och traditionella kläder från många av Kinas 56 folkgrupper visades upp för den något kylslagna publiken.

Kinas Sverigeambassadör Lán Lìjùn (兰立俊) tackade för de nära relationerna mellan Sverige och Kina och önskade alla ett gott nytt år. Senare på eftermiddagen väntade aktiviteter för barn på museet, som har en rad pågående utställningar om kinesisk historia och kultur.

Ett gott nytt drakens år!