De republikanska primärvalen fortsätter. Resultatet i Iowa gladde framför allt Barack Obamas stab. Mitt Romneys 25 procent imponerar nog på få.

Vi fnyser ofta åt det värdekonservativa USA som ser homosexualitet som en synd och vill förbjuda aborter. Dessa frågor dyker givetvis upp när de republikanska presidentkandidaterna debatterar. Men det är ändå befriande att även frågan om avkriminalisering eller legalisering av narkotika fritt kan diskuteras i amerikansk TV. Det skulle vara helt otänkbart i en svensk valrörelse – eller ens i en partiledarfejd. Här är frågan helt låst.

Gary Johnson, tidigare guvernör i New Mexico, förklarade i en debatt hur oerhört kostsamt kriget mot narkotikan är. Hälften av det som spenderas på fängelser, domstolar och polisinsatser är narkotikarelaterat och nästan alla narkotikafall handlar enbart om prohibition. 2,3 miljoner amerikaner sitter bakom galler, vilket är en fruktansvärt hög siffra. De flesta för narkotikarelaterade brott.

En person med Gary Johnsons inställning till kriget mot narkotikan eller Ron Pauls inställning till värdet av personlig frihet kommer inte att bli vald till USA:s näste president. Men att frågorna åtminstone kan vädras och debatteras inför amerikansk miljonpublik är positivt.