Att pressfriheten är kraftigt beskuren i Kina är ingen nyhet. Hur pass illa ställt det är visar emellertid Reportrar utan gränsers rapport om pressfrihet i världen.

Kina har fallit ytterligare till en usel 174:e plats av 179 länder. Bakom Kina återfinns Nordkorea, Syrien och Iran. Näste president Xí Jìnpíng (习近平) tar därmed över ett land där pressfriheten egentligen bara kan bli bättre.

Lite är känt om den anonyme Xís liv. KKP vill hålla det så, även om propagandadepartementet kommer att trumma in en heroisk bild av honom framöver när han väljs. Vet vi lite om privatpersonen Xí vet vi nästan ännu mindre om i vilken riktning han vill ta Kina under åren framöver. Under Hú Jǐntāos ledning har förtrycket skärpts. Vi vet inte om Xí vill välja en något mer liberal väg eller befästa Hús hårdföra linje.

Pressfrihetslistan toppas för övrigt av Finland före Norge, Estland och Nederländerna. Sverige återfinns på plats 12, Storbritannien på plats 28 och USA är 47:a. Noterbart är också att Indien ligger på plats 131.

Här kan du läsa mer om Press Freedom Index 2011/2012.