# Öppen strid i KD. Göran Hägglund vann striden om partiledarposten mot utmanaren Mats Odell. Två tredjedelar av ledamöterna valde Hägglund, en tredjedel (och ungdomsförbundet KDU) gav Odell sitt stöd. Vad som händer med Odell nu när nederlaget är ett faktum är oklart. Men klart är att Hägglund, trots segern, är starkt ifrågasatt och försvagad. Och Ebba Busch höll på att bli vald till förste vice ordförande före Maria Larsson. Kanske är hon framtidsnamnet KD behöver. Men det är Hägglund som leder partiet i nästa val och det är just nu rätt svårt att se hur han ska kunna lyfta KD ens över fyra procent.

# Stefan Löfven tar över. Det blir en fackpamp som tar över Socialdemokraterna. Stefan Löfven kan säkert locka tillbaka gamla sosseväljare som tillfälligt flytt till V eller soffan. Men det är svårt att se hur han ska lyckas attrahera nya väljargrupper. Och visst känns det lite trist att vi inte får se fler debatter mellan Fredrik Reinfeldt och Håkan Juholt. Ty säga vad man vill om Juholt, men han skapar fart i debatterna.

# Stackars kroater. Kroatien har röstat ja till EU, med två tredjedelars majoritet. Visserligen deltog bara 44 procent av de röstberättigade, men ett svagt folkligt stöd är ju EU-politikerna vana vid. Och det är bara att beklaga å kroaternas vägran att de nu knuffats in i ett politiskt elitprojekt i vilket deras självbestämmande kommer att tas ifrån dem.