Moderaterna ska förnyas. Igen. Det är kontentan av den text som totats ihop åt Fredrik Reinfeldt på DN Debatt.

Det enda moderatledaren har att komma med är att partiet ska fortsätta att förnya sig. Vilket ju inte säger någonting om vad partiet vill. Det är tråkigt att se vad som har hänt med det gamla borgerliga oppositionspartiet under Reinfeldts ledning.

Moderaterna har redan antagit ett nytt idéprogram, en text som förstås helt saknar idéer och visioner. Nu ska man ”lyssna” ännu mer och – inte minst – förnyas. Månne är det fråga om just det ”lyssnande ledarskap” som Reinfeldt under FRA-debatten visade prov på när en av partiets riksdagsledamöter utsattes för vuxenmobbning i den högre skolan.

Fem arbetsgrupper ska tillsättas för att fortsätta förnyelsen av politiken. Mest handlar det om enkla lösningar på komplicerade problem. Alliansen har exempelvis fortsatt Socialdemokraternas satsning på fler poliser. I stället för att undersöka hur polisen kan arbeta och/eller organiseras mer effektivt väljer regeringen att bara utbilda fler. Kvantitet räknas. Reinfeldt (läs hans talskrivare) nämner utrikesföddas svårigheter att komma in på arbetsmarknaden. Men regeringen har ingen lösning på detta problem. Jag vågar påstå att sänkt krogmoms inte är svaret. Varken Socialdemokraterna eller Alliansen har lyckas göra det enklare att få jobb som utlandsfödd.

Svenska folket bli friskare också. Ett mål som, när det kommer från politiker, bara kan betyda mer klåfingrighet i form av högre skatt på sådant som anses onyttigt och fler pekpinnar för att förmå oss att leva mer hälsosamt.

Vi bjuds även på lite ofrivillig (tragi)komik:

Alltför många ser fortfarande politiskt ledarskap som något som bäst utförs bakom skrivbord och stängda dörrar. Att ha ett förtroendeuppdrag för Moderaterna innebär dock att svara upp till väljarnas förtroende. Det är uppdragets kärna. Därför krävs en fortsatt utveckling av förtroendemannarollen, med utgångspunkt i samtal, möten och dialog. Fler moderater måste lämna sammanträdesrummen och möteslokalerna för att möta människor i deras vardag och verklighet.

Detta alltså sagt om förtroendevalda politiker som mobbas om de just tar sin förtroendemannaroll på allvar, representerar sina väljare och går emot partilinjen i någon fråga. Komiskt eller bara tragiskt? Välj själv. Moderaterna har blivit ett skämt.