Under Håkan Juholts ledning krympte Socialdemokraterna från låga till rent pinsamma siffror. I förtroendemätningar fick S-ledaren ständigt storstryk av Reinfeldt, vilket ständigt lade sordin på ett positivt utspel eller en bra debattinsats. Juholts egna klavertramp bidrog starkt till att så få hade förtroende för honom. Nu, med en ny S-ledning, återvänder dock väljarna till partiet.

I Sifos nya mätning får den rödgröna oppositionen (märk väl utan Sverigedemokraterna) 50,1 procent av väljarnas röster. Alliansen rasar till 43. Moderaterna är nu nere under 29 procent medan Socialdemokraterna nosar på 34. Det ser fortsatt mörkt ut på Centerns och Kristdemokraternas avbytarbänk (4,9 respektive 3,5 procent), även om de enda förändringarna som är statistiskt säkerställda är Moderaternas tillbakagång och sossarnas växande stöd. Vi ska komma ihåg vilka bottennivåer som sossarna kommer från, men upphämtningen är psykologiskt viktig för ett parti som kissat i motvind i flera år.

Stefan Löfven har bara suttit på posten i veckor men matchas redan bra mot statsministern i förtroendemätningar. Det skulle kunna indikera att väljarna vill ha något nytt. Men frågan är vad väljarna utgår från när de säger sig ha förtroende för Löfven. Vissa känner visserligen igen honom från tiden som Metallordförande, men som S-ledare har han ännu inte sagt eller gjort något som kan peka på vart han vill ta partiet.

Vägen till framgång tycks vara att säga och göra så lite som möjligt. Det kommer dock att fungera dåligt i en kommande valrörelse. Då måste Löfven faktiskt bli konkret och peka på vad han vill med sitt parti och med Sverige. Kvarstår det höga förtroendet då kan Reinfeldt börja svettas på riktigt.