Folkpartisten Mathias Sundin, en på alla sätt trevlig person, gör på DN Debatt en stor sak av att han i morgon tänker rösta nej till lagförslaget om hur de brottsbekämpande myndigheterna ska få tillgång till den information som operatörerna enligt datalagringsdirektivet måste lagra i sex månader.

Mathias Sundin oroas över att hans parti så lättvindigt går med på den ena integritetskränkande lagstiftningen efter den andra. Denna oro är förstås högst befogad. Är det en politik för stärkt integritet och mot övervakningsstaten man vill se, är Folkpartiet ett synnerligen dåligt val.

Sundin har invändningar mot alldeles för slappa regler kring hur staten kan få ut uppgifter om alla medborgares elektroniska kommunikation. Men detta känns som lite för lite, lite för sent.

Datalagringen är redan klubbad. Den godkändes av riksdagen den 21 mars med bred majoritet. Mathias Sundin vill möjligen skademinimera i sista stund, men den riktiga striden stod i mars. Inte nu. Och där och då valde Sundin en annan sida.