# Mursi vald. Det började lukta militärkupp igen i Egypten. Dagarna gick och ingen segrade utsågs i presidentvalet. Massorna började åter att samlas i frustration på Tahrirtorget i Kairo. Men nu är det klart. Islamisten Mohammed Mursi ska ha vunnit med drygt 50 procent av rösterna. Många oklarheter återstår dock – som vilka befogenheter den nye presidenten får. Makten finns alltjämt hos militären.

# Kina i rymden. Kinas Shenzhou 9 (神舟, gudomlig farkost) har dockat med Tiangong (天宫, himmelska palatset). Det är en stor dag för det kinesiska rymdprojektet. Att docka i rymden är förstås inget nytt. Mest av allt handlar det förstås om nationell stolthet. Kina vill visa
att de är en stormakt och som sådan är rymdäventyr obligatoriskt. Detta är bara början på den kinesiska resan i rymden.

# FRA-svek. Alliansregeringen har gjort upp med Socialdemokraterna om att låta
polisen få tillgång till FRA:s signalspaning. Detta gäller både
Säkerhetspolisen och Rikskriminalpolisen. När lagen röstades igenom under stor uppmärksamhet 2008 lovades vi att det var i utländsk trafik som passerade Sveriges gränser som FRA skulle spana. Nu sägs det att det är den internationella brottsligheten de vill komma åt och antalet myndigheter som får tillgång till spaningen har vuxit. Jag undrar bara: Vilka myndigheter kommer härnäst få doppa näven i syltburken?