”Nej, jag har aldrig hört talas om Haile Gebrsellassie. Men det finns ju rätt många afrikaner och deras namn låter likadant.”

Nej, så skulle man förstås inte säga. Men när det gäller en annan etnisk grupp, kineser, går det bra att vara okunnig och dryg i TV.

Förre huvudtränaren för det svenska simlandslaget, numera expertkommentator, Hans Chrunak uttryckte i SVT att Ye Shiwens (叶诗文) simresultat är ”mycket, mycket märkligt”. Dessutom hade han aldrig hört talas om henne, men ”det finns ju rätt många kineser och deras namn låter likadant.” För den okunnige, ja.

Och Chrunak, som ska föreställa simexpert, borde känna till att Ye vann VM-guld och silver 2010 och 2011. Är en så kallad experts ögon så klistrade vid allt som sker i västvärlden att övriga idrottare glöms bort? Eller handlar det bara om lathet, en ovilja att läsa på om idrottare vars namn anses svåra att uttala och med ursprung i platser många västlänningar inte hört talas om?

Dopningsmisstankarna mot den 16-åriga kinesiskan har haglat sedan hon vann OS-guld i 400 meter medley genom att avsluta de sista 50 meterna snabbare än en mjölksyrepumpad Ryan Lochte. Kineserna är förstås irriterade på amerikanernas, eller snarare tränaren John Leonards, misstänksamhet. De anklagade aldrig Michael Phelps för dopning efter dennes åtta OS-guld i Beijing. Såväl Kina som USA har drabbats av dopningsfall, misstankar borde således riktas åt båda håll. Eller så låter man dopningskontrollanterna sköta den saken.

Inte heller fick blott 15-åriga Sarah Sjöström några misstankar riktade mot sig när hon vann VM-guld 2009. Hon var ju… svenska. Var var Chrunaks misstankar då? Månne är han på dåligt humör efter att Sjöström floppat och Therese Alshammar skadat sig.

Varför får just kineserna stå ut med misstankar om fusk? SVT:s Jonas Karlsson, som får mycket skit men som är en kunnig kommentator som jag uppskattar, ställer den frågan i denna krönika (SVT Play). Phelps och Lochte är lätta att googla, kineserna vet västerländska sportjournalister inget om. Därför ”kommer de från ingenstans” när de vinner OS-guld. I västerlänningarnas ögon.

Storbritanniens Olympiska Kommitté har svarat att Ye Shiwen är dopningstestad och har lämnat negativa prover. Saken borde därmed vara utagerad.