# Assange isolerad igen. Under lång tid satt WikiLeaksgrundaren Julian Assange i husarrest på ett större slott. Säkert bekvämt och enligt huvudpersonen själv nog värdigt hans ego. Sedan kom beslutet: Assange skulle, alla överklaganden till trots, utlämnas till Sverige. Då sökte han asyl i Ecuador. Och nu sitter han där på ambassaden och häckar. Assange missade förstås inte tillfället att hålla tal till folket. Det finns mycket att kritisera det svenska rättsväsendet för i denna historia. Men närmare någon lösning på sin egen situation har Assange inte kommit genom att vägra låta sig utlämnas. Har han tänkt att gömma sig resten av sitt liv?

# Tom Reinfeldt. Fredrik Reinfeldt lät som han brukar när han höll sitt årliga sommartal i Vaxholm. Han anklagade oppositionens ledare Stefan Löfven för att inte säga så mycket alls. Vilket ju är rätt. Men själv har statsministern smärtsamt lite att komma med. Att prata med utbyggd tunnelbana i Stockholm, bara året efter att han hånat Håkan Juholts satsning på just tunnelbanan, duger inte. Nu ska Alliansen samlas hos Annie Lööf i något slags försök till nystart. Förhoppningsvis har de med sig en väldigt stor idélåda.

# Meningslösa lagar. När fildelningslagen, den så kallade Ipredlagen, infördes 2009 hade regeringen stora förhoppningar om dess verkan. Den trodde på uppemot 800 rättsfall per år. Och fildelningen skulle förstås minska drastiskt. Fram till juni i år har dock endast elva fall kommit upp i rätten. Elva. Några stora fildelningsfall av den sort som lagen skulle handla om (polisen skulle ju inte jaga ungdomar, hette det) har vi heller inte sett. Och fildelningen har efter en kort tids minskning åter nått samma nivåer som innan 2009. Ipredlagen är därmed ännu en i raden av lagar som stiftades för att politiker ville ”sända signaler”. Och den lär bli kvar. Vi tar inte gärna bort lagar i det här landet.