José Manuel Barrosos så kallade State of the union-tal sammanfattas i dag på debattplats.

Det är en ganska avslöjande text som dels visar på Barrosos storhetsvansinne och bristande verklighetsförankring, dels på han bristfälliga demokratisyn. Hans försök att låta som en ledare som vill se ett mer demokratiskt EU faller platt då hans förslag går ut på det motsatta.

Jag räknar till åtta ”måsten” i hans text. Vi måste integreras djupare både ekonomiskt och politiskt. Vi måste därför ha en politisk union, ett Europas förenta stater. EU måste tala med en röst i utrikespolitiken. Och så vidare. Att Barroso sedan avslutar sin måsteartikel med en falskklingande uppmaning att starta ”en bred debatt” om framtidens EU gör honom inte mer trovärdig.

Det enda förmildrande med EU-kommissionens egen Manuel är möjligen att han inte kommer från Barcelona.