Jag har tidigare skrivit om det jag brukar kalla livet i skyltfönster. Med digitaliseringen av våra liv och kampen mot anonymitet på nätet levs en allt större del av våra liv helt öppet, inför öppen ridå. Vi har själva bidragit till denna utveckling genom att lämna ut oss på Facebook, Twitter och bloggar.

Problemet är att vi inte bestämmer förutsättningarna för de tjänster vi använder. De kan när som helst ändras och tjänsten kan köpas upp av ett annat företag med andra avsikter.

Det kan väl vara vara OK så länge vi själva väljer att fortsätta använda tjänsterna i fråga. Men i takt med att upphovsrättsindustrin får närmast polisiära befogenheter och storföretagens makt över vårt liv växer (hela vårt digitala liv kontrolleras av max en handfull storföretag), blir vår position som användare alltmer utsatt. The Pirate Bay-grundaren Peter Sunde sade i en intervju i Agenda att framtidens internet kommer att kontrolleras av ett fåtal amerikanska storföretag. Tyvärr tyder mycket på att han får rätt.

Ett tecken i tiden är hur Microsoft agerar. Deras Kinectkamera till Xbox 360 var egentligen främst ett sätt att bemöta Nintendos enorma framgångar med Wii. Men den blev mer än bara ett konsoltillbehör eftersom Kinect kunde hackas och användas i alla möjliga sammanhang (sök på YouTube). Microsoft själva har valt att inte jaga dem som hittat nya användningsområden för 3D-kameran utan tycks tvärtom ha bejakat utvecklingen.

Under tiden har Microsoft själva grunnat på hur tekniken i Kinect kan utvecklas och användas i framtiden. Den förväntas bli en central del i nästa generations Xbox. De har sökt patent på så kallad ”content distribution regulation”, som alltså handlar om att begränsa tillgången till den produkt som konsumenten har köpt.

Säg att du hyr en film via någon av de nedladdningstjänster som kan användas via konsolen. I överenskommelsen står att endast fyra personer får se filmen. För att filmen ska fungera krävs att Kinect är påslagen. Kinect skannar av rummet och räknar antalet personer till sju. Filmen startar inte. Microsoft uppmanar dig att följa reglerna. Du blir förbannad och vinklar Kinect mot köket. Kinect ser ingen person alls och stängs av. Det blev ingen film den här kvällen.

Exemplet kan tyckas trivialt men är egentligen skrämmande. Microsoft har med Kinect redan en kamera i vårt vardagsrum. Det betyder inte att mjukvarujätten kommer att spionera på oss (och att de sökt patent på tekniken innebär inte automatiskt att den kommer att användas). Men företagets ögon finns ändå på något sätt hos oss, i vårt eget hem.

Betänk vilka möjligheter detta öppnar upp för framtiden när tekniken slipats ytterligare och upphovsrättsindustrin blivit ännu mer desperat i sin kamp för en förlegad affärsmodell. Eftersom politikerna redan i dag går i deras ledband och storföretagen dominerar i stort sett hela internet, finns all anledning att bli lite illa till mods.

Läs även:
HAX