Vid årsskiftet chockhöjer Norge tullen på ost och kött. På osten höjs tullen med 277 procent på värdet, vilket är en dramatisk ökning. 

Vore jag norrman skulle jag vara fly förbannad. Men sannolikt finns en stark opinion för denna sorts protektionism i syfte att bevara den inhemska produktionen (jämförelsen med EU:s gigantiska jordbruksstöd är given).  

För de stackars norrmännen i väst som inte kan åka över gränsen till Sverige för att handla kommer det att bli dyrt. Riktigt dyrt. Och det lär kosta svenska mejerijobb, menar handelsminister Ewa Björling.
Att svara med samma mynt är förstås bara dumt. Ett handelskrig gynnar ingen och är bara kontraproduktivt för den som egentligen vill ha frihandel
Men något svar är kanske ändå på sin plats. Sverige och EU får fundera lite över julhelgen. Vi kan ju inte räkna med att våra svenska skidåkare ska slå de norska på beställning, även om det förmodligen skulle svida mest för Norge.