Det är i dag 75 år sedan Anschluß, namnet på Österrikes anslutning till det stortyska riket under Hitler. Eller Tysklands annektering av landet, om man så vill.

I Österrike har Hitlereran alltid varit känslig. Landet har inte förmått ta itu med och diskutera sin historia på samma föredömliga sätt som Tyskland, vilket har gjort den till ett ömt sår. Detta är inget unikt. Många europeiska länder har vägrat att erkänna ett medansvar för sitt samarbete med Nazityskland.

Oliver Rathkolb, historiker vid Wiens universitet, menar ändå att österrikarna i år har ett mer kritiskt förhållningssätt till sitt agerande 1938 än tidigare årsdagar. Men, fyller Sveriges Radio i, en undersökning visade nyligen att 42 procent av de tillfrågade höll med om påståendet att ”allt inte var dåligt under Hitler”.

Detta tar SR som något slags intäkt för att österrikarna minsann inte alls har en kritisk hållning till dåtidens förhållande till Tyskland och nazisterna. Det blir förstås fånigt och ganska typiskt för den sortens journalistik som vill kunna presentera allt i antingen eller, svart eller vitt (och som faktiskt inte alls är typisk för SR).

Att det fanns positiva sidor av nationalsocialisternas politik betyder inte att det mesta var positivt eller att de flesta österrikarna ens stödde Hitler. Det forskningen har visat är emellertid att i Tyskland var stödet för Hitler (inte nödvändigtvis detsamma som stödet för NSDAP eller raspolitiken) starkt ända fram till 1944 och ökade tillfälligt efter attentatet mot honom. Hur stödet såg ut i Österrike är en annan fråga, men det är rimligt att anta att det var hyfsat stort åtminstone över 1939-40 (även om Seyss-Inquart inte var någon stjärna).

Det är både dumt och historielöst att försöka förenkla komplicerade sammanhang genom att brännmärka alla som hävdar att allt inte var dåligt under Hitlers styre. Särskilt som många tyskar kort efter det kompletta nederlaget fortfarande hade positiva tankar om nationalsocialismen. Vi människor är faktiskt ganska komplicerade.

Hitler proklamerade den 15 mars 1938 att Österrike hädanefter skulle tillhöra det stortyska riket.