Ett upprörande inslag i SVT väckte diskussionen om riksdagsledamöterna förmånliga pensionsvillkor till liv igen. Där avslöjades att nästan fyra av tio som slutade sina riksdagsuppdrag efter valet 2010 fortfarande lever på inkomstgarantin. Politikerna har blivit ett frälse som inte omfattas av den beryktade arbetslinjen.

I dag kan en ledamot av Sveriges riksdag som fyllt 50 och suttit sex år lämna riksdagsplatsen och få en pension på 38 000 kronor i månaden fram till sin 65-årsdag. Det handlar alltså om maximalt 6,8 miljoner kronor i handen för att göra absolut ingenting.

Samtliga riksdagspartier är ense om att förändra detta. Men Socialdemokraterna och Moderaterna vill att de nya reglerna – som ger en ersättning i två år för ledamöter som slutat sitt riksdagsuppdrag – endast ska gälla de ledamöter som väljs från och med nästa riksdagsval. Alla ledamöter som sitter i dag kommer alltså att få behålla de äckligt förmånliga villkoren.

Det mesta tyder alltså på att det blir en kompromiss som innebär att gamla och nya riksdagsledamöter får helt olika villkor.

I höst ska det röstas i frågan. Det ska bli intressant att se hur många – och vilka – ledamöter som röstar för att ge sig själva mindre förmånliga pensionsvillkor…