I dag inleds rättegången mot Bradley Manning. Han riskerar livstids fängelse. Förutsättningarna för en mild dom förefaller inte de bästa. Manning har redan erkänt åtalspunkter som kan spärra in honom i 20 år.

Alla som tror på öppenhet och skyr en stats övergrepp och försök att dölja dessa skänker i dag visselblåsaren Bradley Manning en varm tanke. Det du gjorde var viktigt och stort, Bradley.

Jag läser just nu boken Soldater: om kamp, dödande och död. Den handlar om hemliga inspelningar av tyska soldaters samtal under andra världskriget. Det är vanliga unga män som blir till mördarmaskiner, som skjuter civila från luften, spärrar in krigsfångar i hus och kastar in handgranater, känner spänning och glädje när de fäller dödlig last över engelska bostadskvarter. Och berättar om det för varandra i dagligt småsnack.

Boken vill framför allt säga att vem som helst av oss skulle kunna ikläda oss dessa mäns uniformer och agera på precis samma sätt om förutsättningarna var desamma. Ändå finns undantagen där. Soldaten som vägrade att avrätta en rysk fånge som anlitats för ett städjobb är ett sådant. I ett samtal med en annan soldat förklarade han sin ordervägran med ”så beter man sig bara inte”.

Bradley Manning kommer att få betala ett högt pris för sitt beslut att läcka amerikanska krigsbrott till WikiLeaks. Men det betyder också att vi i framtiden kommer att prata om Bradley Manning som det där goda exemplet, den där personen som gjorde det ingen annan vågade eller ens kom att tänka på. Ty som amerikanska soldater i den där Apachehelikoptern betedde sig i Irak 2007, så beter man sig bara inte.