You close a laptop when you’re not using it. Your phone faces the inside of a pocket, a purse, or lies flat on a table. But the Microsoft Kinect, a camera that will come connected to every new Xbox One game console, gets a perfect view of your living room. It’s always listening for voice commands, even when you turn the Xbox off. It can even read your heartbeat with the right software. 

Microsoft says it doesn’t plan to abuse that power. 

Att Microsoft skickat även krypterad information från sina kunder till NSA har fått många gamers att oroa sig över vad företaget kan tänkas göra med den intelligenta kamera som medföljer nästa spelkonsol Xbox One.

En dator och mobiltelefon kan man stänga av eller bara sätta i viloläge. Men Kinect måste vara inkopplad för att Xbox One ska fungera. Den är enligt Microsoft tillräckligt avancerad för att kunna se hjärtrytmen, och eftersom tanken är att vi ska använda röstkommandon när vi kommunicerar med konsolen lyssnar Kinect alltid. Tanken på en seende och lyssnande kamera i vardagsrummet, tillverkad av ett företag som har ett nära samarbete med statliga säkerhetsmyndigheter känns ärligt talat lite… nordkoreanskt.

Efter att ha ertappats med inte bara handen utan både händer och fötter i syltburken är förstås Microsofts rykte på området något befläckat. Att den amerikanska mjukvarujätten försäkrar att den inte skulle kunna spionera även om den ville.

Vi reser fem år bakåt i tiden. Skype säger att dess teknik gör tjänsten omöjlig för regeringen att avlyssna. När hackare senare anklagade Microsoft för att ha förändrat tjänsten i syfte att möjliggöra för staten att få tillgång till användarnas information, förnekades detta.

Sedan kom PRISM-avslöjandet. Microsoft förnekar inte längre att den ger staten vad den vill ha. Och det verkar, tvärtemot vad som tidigare hävdats, som att företaget faktiskt uppgraderade Skype för att göra tjänsten mer tillgänglig för statlig avlyssning. Vilket det alltså ljög om offentligt.

Vi gör således klokt i att inte ta Microsofts försäkringar om att Kinect inte kommer att spionera på oss, eller att det inte ens skulle vara möjligt, med en stor nypa salt. Deras track record på området ärlighet och trovärdighet är rätt uselt.

Microsoft kan närhelst de önskar förändra sin policy – och ingen kommer att få veta något. Och den amerikanska staten kan, uppenbarligen, tillåta övervakning genom godkännande i en hemlig domstol.


Som konsument och privatperson finns det goda skäl att vara sunt skeptisk. Till allt.

”Jag tittar bort om du gör något oanständigt. Jag lovar.”