Med ett drygt år kvar till riksdagsvalet är det fortfarande oklart vad Alliansen vill med ett fortsatt regeringsinnehav. Emellertid är det ungefär lika oklart vad oppositionspartierna vill, och om de ens vill samregera.

Fredrik Reinfeldt kommer att söka mandat för ytterligare fyra år. Sannolikt kommer han att avgå under den kommande mandatperioden för att bereda väg för en efterträdare inför valet 2018. Vinner han sitt tredje val blir han historisk.

Men varför ska någon rösta på en person som inte vill någonting med sitt maktinnehav?

För en liberal blir valet 2014, precis som alla val, en fråga om att söka undvika det värsta tänkbara och acceptera det minst dåliga. Frågan är bara vad det ena och det andra egentligen är. Tanken på fortsatt regeringsinnehav för en håglös och visionslös Reinfeldt är föga inspirerande. Tanken på ett rödgrönt regeringssamarbete är naturligtvis inte bättre.

Ändå lutar jag åt att det vore bra för de borgerliga partierna att sitta några år i opposition. Luften har gått ur Alliansen sedan länge, och partierna behöver några års politisk kontemplation.

Så länge Vänsterpartiet hålls utanför regeringsförhandlingarna är ett rödgrönt samarbete ingen större katastrof. Socialdemokraterna och Moderaterna har närmat sig varandra – båda har vandrat åt mitten. Sossarna kommer därför inte våga chockhöja inkomstskatterna, deras skolpolitik har helt klart närmat sig Folkpartiets och  Miljöpartiet har redan i dag ett visst inflytande över regeringens politik. 

För en liberal är valet 2014 ett omöjligt val. Det är ett val mellan två politiska block som båda vill utöka politikens makt över människan, om än på lite olika sätt och i olika takt. Som vill fortsätta bygga ut övervakningsstaten. Som vill behålla de höga murarna mot både bostads- och arbetssökande.

Något frihetsprojekt existerar inte för borgerligheten i dag. Några visioner om en bättre morgondag finns inte längre. Ingen tar frihetens idéer på minsta allvar.

Frågan är vad partierna tror ska motivera en liberal väljare, som inte prioriterar RUT-avdrag, att ens närma sig en vallokal i september nästa år.