Den kinesiske regimkritikern Liu Xiaobo (刘晓波) dömdes till elva års fängelse för anstiftan till samhällsomstörtande verksamhet. Han tilldelades Nobels fredspris 2010 för sin kamp för demokratin i Kina.

Liu sitter i fängelse, hans fru i husarrest och andra tänkbara mottagare av priset vägrades utresa. Stolen stod därför tom.

Bradley Manning har nominerats till Nobels fredspris av aktivister som stöder hans (vår allas) sak. Det är en ovanligt vettig nominering.

Och det finns fler som är förtjänta av priset. Edward Snowden, inte minst. Snowden och Manning lade inte bara sina karriärer i papperskorgen, de riskerade sina liv för att de ansåg att allmänheten hade rätt att veta vad den amerikanska staten sysslade med.

Manning riskerar 90 år i fängelse. Snowden är på flykt och får resten av sitt liv leva med vetskapen att amerikanska säkerhetsmyndigheter kan hitta och eventuellt döda honom.

Bradley Manning och Edward Snowden. De borde få dela Nobels fredspris. De hade mest sannolikt också fått det om de varit ryssar eller kineser. Nu råkar de vara amerikaner som avslöjat övergrepp begångna av den amerikanska staten. Något Nobels fredspris kommer det därför inte bli tal om.