Nästa år vankas ”supervalår” med både riksdags- och Europaparlamentsval.

Det förstnämnda kommer att locka överlägset störst intresse bland väljarna och få betydligt mer utrymme i media. Det är det val som väljarna bryr sig om. Men det är egentligen det sistnämnda vi borde bry oss mest om. Det är nämligen i EU-parlamentet de riktigt stora striderna står. Det är på EU-nivå som det avgörs om vi i framtiden alls kommer leva i en demokrati eller om allt reellt inflytande har flyttats bortom demokratisk påverkan.

Enligt en Novusmätning kan 13 procent av de svarande tänka sig att rösta på Piratpartiet. 18 procent vet inte. Resultatet är förstås positivt som indikation på hur stor Piratpartiets presumtiva väljarkår är. Samtidigt är det bara just detta – en indikation. Det säger inget om hur många som faktiskt tänker rösta på partiet i maj nästa år, ännu mindre hur många som faktiskt gör det.

Mycket kan hända fram till valet. För Piratpartiets del fortsätter det att vara av yttersta vikt att inte bli bortglömt. Därför är viktigt att dels synas i alla tänkbara sammanhang för att påminna väljarna om att partiet lever och frodas, dels hålla integritetsfrågorna aktuella i den politiska debatten. Här kommer PP inte att få någon draghjälp av de etablerade partierna. De vill alla, i varierande grad, att debatten lägger sig.

En sak är i alla fall säker: Piratpartiet behövs i Europaparlamentet. Det är den lilla motståndsfickan som står mellan oss och total politisk apati.

Läs även: 
HAX, Anna Troberg