En tung debatt. Så beskrivs gårdagens TV-duell mellan Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven. Det var i själva verket en tävling i floskler, en debatt vi sett så många gånger förut under de senaste sju åren, och därför varken underhållande eller engagerande.

Debatten handlade framför allt om arbetslösheten, skatterna och skolan. Tyvärr tror jag att det är ungefär så här det kommer att låta i valrörelsen. Socialdemokraterna kommer att köra ett mantra om att väljarna måste välja mellan Alliansens skattesänkningar och Socialdemokraternas satsningar på välfärden. Att sossarna är emot jobbskatteavdragen men inte vill riva upp något av dem kommer att bli ett pedagogiskt problem för Löfven under nästa års valrörelse, och något som Reinfeldt lär hamra in i varje debatt.

Allt hinns inte med på en kvart i en TV-studio. Men det är noterbart att inga frågor uppkom om det raserade svenska försvaret. Inga frågor om EU:s utveckling (eller avveckling). Och självfallet inga frågor om det globala övervakningsnät som både Reinfeldt och Löfven vill att Sverige ska fortsätta vara en aktiv del i.

Debatten är en spegelbild av hur det kommer att låta i valrörelsen. En studie i ytlighet.