De moderata gräsrötterna har varit tysta under Reinfeldts avideologisering av partiet. Orsaken stavas förstås valframgångar och regeringsmakt.

Men när Schlingmann i april 2012 ersattes på partisekreterarposten av den plattitydbloggande Örebromoderaten Kent Persson verkade något hända. Avhoppen har duggat tätt och nu vädras också mer eller mindre öppet missnöje från moderata lokalpolitiker.

I takt med att partiet sjunker i opinionen och chanserna att vinna ett tredje val blir alltmer teoretiska kommer grogrunden för ett missnöje att växa. Det är positivt och i grunden nyktert.

Månne ser vi nu början på slutet på Reinfeldts tid som partiledare. Om Alliansen förlorar valet och Moderaterna landar under 25 procent kommer Reinfeldt att ses som förbrukad. Men vi kanske ska vänta med att se fram emot den dagen alltför mycket innan vi vet vem som blir efterträdare.

När allt kommer omkring känns Nya Moderaterna som ett förlorat parti, och det gjorde det långt innan Kent Persson klev in i bilden.