Politisk triangulering kan vara en framgångsrik metod för att maximera väljarantalet. Fråga Fredrik Reinfeldt. Men det kan också med tiden resultera i väljarapati eftersom alla partier ser ungefär likadana ut. Det är där vi befinner oss nu.

Alliansen vann valet 2006 på att väljarna tröttnat på Göran Persson, på att det äntligen fanns ett samlat och trovärdigt borgerligt regeringsalternativ och på att Moderaterna lagt sig så nära Socialdemokraterna att de inte längre kunde utpekas som ett hot (även om S givetvis försökte). Det sistnämnda har varit svårt för det gamla arbetarepartiet att hantera. Nu försöker de själva göra exakt samma sak.

Socialdemokraterna har varit kritiska mot alla jobbskatteavdrag som Alliansen genomfört. Men partiet vill inte avskaffa något av dem om de vinner valet. De har varit kritiska mot RUT – men vill bara avskaffa delar av det. Det är ganska svårt att begripa vad S egentligen vill med makten om de får chansen att regera.

Tonläget kommer att höjas som alltid i en valrörelse. Men för många väljare lär det bli svårt att urskilja några större skillnader mellan de politiska blocken. Månne är det också därför som de enda partierna i riksdagen som egentligen tycker någonting annorlunda – Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna – med all sannolikhet kommer att göra bra ifrån sig.

Så frågan är om inte många väljare i valbåset 2014 kommer att ställa sig frågan: S eller M – vem bryr sig?