EU har onekligen en fäbless för det pompösa. Europaparlamentet i Strasbourg ser ut som en dödsstjärna i glas. Unionen anordnar cocktailbjudningar för att uppmärksamma fattigdomen. Inget är någonsin lagom.

Det är därför inte förvånande att unionen slagit på stort när Europeiska centralbanken ECB ska få nya lokaler. Ett 185 meter och 45 våningar högt monster som förvandlar omgivningens byggnader till dvärgkolonier blir perfekt, tyckte någon.

Men smakar det så kostar det. Byggnaden, som skulle stå klar 2011 men nu blir klar tidigast mot slutet av 2014, kommer bli avsevärt dyrare än den första prognosen antydde. ECB:s tidigare ordförande Jean-Claude Trichet (bilden nedan) sade för tre år sedan att kostnaderna måste hållas inom budgeten. Den låg ursprungligen på 4,4 miljarder kronor. Kostnaden överstiger i dag 10 miljarder kronor. Och högkvarteret är alltså ännu inte klart.

Sådana här projekt för närmast tankarna till Hitlers monumentalarkitektur vars syfte var att få individen att känna sig så obetydlig som möjligt. Det är alltid lekande lätt att göra av med andras pengar.

”Det är fan havsutsikt åt vilket håll jag än tittar…!”