En annons i dagens DN har tydligen väckt stor uppmärksamhet. Jag måste ha missat den i morse. Det blev lite sent i går.

Den framstående politiska kommentatorn Alexandra Pascalidou kallar annonsen för boken Invandring och mörkläggning ”rasistisk propaganda” och Özz Nujen är inne på samma spår när han sprider sin klokskap på Twitter. Jag blir lite fundersam – har DN verkligen släppt igenom en sådan annons? Lika bra att leta fram morgonens tidning för att se efter.

När jag ser helsidesannonsen förstår jag ingenting. I den anges åtta punkter med statistik. Dels om hur många som beviljats uppehållstillstånd i Sverige under 2000-talet, hur stor andel av anhöriginvandrarna som är beroende av försörjningsstöd samt hur många fler antalet så kallade utanförskapsområden har blivit sedan 1990.

Tendentiöst? Säkerligen. Men rasism? Inte ens i närheten. Vad är det Pascalidou och Nujen är så rädda för? Att fler ska bli varse att svensk flyktingmottagning inte är felfri? Att vi har stor arbetslöshet och omfattande bidragsberoende bland personer med utomeuropeisk bakgrund?

Den ryggmärgsreaktion som ovanstående personer ger uttryck för tror jag snarare får motsatt effekt än den önskade. Människor upplever att vissa saker inte får sägas, att vissa frågor inte får debatteras utan att man hela tiden måste vakta sin tunga. Debatten blir kväst. Det är problematiskt när en enskild bokannons i en stor morgontidning kan orsaka sådant rabalder.

Och om nu annonser med ”lösryckt statistik” är lika med rasism ligger alla politiska partier illa till. Vi kommer ju inte kunna ha en valrörelse nästa år.