Minns ni ”fallet Ulf”? Mannen som anklagades av sin dotter för grova och upprepade våldtäkter med sadistiska inslag. Efter att mannen tagit kontakt med Uppdrag Gransknings redaktion, började Hannes Råstam gräva i ärendet.

Bo Larsson, som han egentligen heter, beviljades resning och frikändes slutligen från alla misstankar. Då hade han redan suttit inspärrad i flera år, misstänkt och dömd för ett brott som nog kan sägas väcka mer avsky än mord.

Han fälldes på synnerligen skakiga grunder. Flickans berättelse var den enda bevisning åklagaren hade. Fantasier om sadistiska sekter, gruppvåldtäkter och barnprostitution borde ha fått utredarna att höja på ögonbrynen. Men allvarliga brister i utredningsarbetet – uppenbart orimliga uppgifter kontrollerades inte – kombinerat med att domstolarna undanhölls vital information låg till grund för de fällande domarna. Och precis som i fallet Quick spelade terapi en viktig roll.

Nu har ett fall som bär tydliga likheter med ovanstående rättsskandal uppmärksammats. Det handlar om en man som satt nio år i fängelse för grova och upprepade sexövergrepp på sin dotter och som nu är friad från alla misstankar. Det pris han har betalat för det svenska rättssamhällets misslyckande är omöjligt att begripa.

En ointresserad advokat, en åklagare alltför kåt på en fällande dom och oprofessionella utredare. Det är allt som behövs för att en människa orätt ska fråntas sin frihet.

Jag minns mitt besök på föreningen Atsub (Anhöriga till sexuellt utnyttjade barn) för ett antal år sedan. När jag lyfte ”fallet Ulf”, som Hannes Råstam engagerade sig i, och var en avgörande och påpekade att mannen beviljats resning och frikänts, blev svaret: ”Jag vet nog vad han har gjort”. Den kalla kommentaren, som helt ignorerade att personen i fråga friats från alla misstankar, berörde mig.

Det förfärande i dessa rättsskandaler är att ett frikännande i domstol inte räcker. En person som misstänkts och dömts för ett dylikt brott kan aldrig kan bli riktigt rentvådd i allmänhetens ögon, hur friad han än blir rent juridiskt. Det kan inget skadestånd göra något åt.

Se Hannes Råstam uppföljning av ”fallet Ulf” – lika skakande i dag som då. 

Alla måste läsa:
HAX