SVT:s Uppdrag granskning granskade härom veckan det nazistiska våldet. Vi fick en skrämmande påminnelse om det besinningslösa och vidriga våld som dessa kriminella ungdomar ägnar sig åt. Nu var det dags för det vänsterextremistiska våldet. Och då kommer genast protesterna. Och angreppen.

Det vänsterextrema våldet definieras av antidemokrati, samvetslöshet och undergroundkultur. Våldsverkarna tycker att de slåss mot en ond samhällsordning och ett odemokratiskt samhälle. Detta, anser de, motiverar att de tar till våld.

Det finns en bild av det vänsterextrema våldet som något slags berättigad reaktion från en förtryckt underklass som ”fått nog”. Så beskriver Kartellens Sebbe Staxx AFA och Revolutionära Fronten, som han själv samarbetar nära med. Men det är inte bara, eller ens främst, arbetarklassungdomar från svåra förhållanden som uttrycker en ilska mot samhället.

Detta är personer från välordnade förhållanden, från medel- och övre medelklass. De hatar demokrati, de hatar kapitalism och de hatar alla som inte delar deras värderingar. Detta är grovt kriminella personer som är en fara inte bara för människor de definierar som ”fascister” utan för allmänheten. Helt oskyldiga människor drabbas av våld, skadegörelse och hot. Detta rör sig kort sagt om personer som borde dömas till långa fängelsestraff.

De som begår brott hittar alltid ursäkter för sitt agerande. Det är desto värre när övriga samhället kommer med liknande undanflykter för grov brottslighet. Det är den mest skakande påminnelsen i UG:s reportage. Vänstervåld är lite finare, lite mer accepterat.

Det är toleransen för denna sorts politiska våld som upprör mig mest. Det finns en acceptans från många på vänsterkanten, en benägenhet att se mellan fingrarna när vänsterextremister utövar våld mot sina politiska motståndare.

Det är en oacceptabel hållning från personer som samtidigt kallar sig demokrater. AFA och Revolutionära Fronten är ett betydligt större hot mot den öppna demokratin än vad radikala men marginaliserade grupper som SMR eller Svenskarnas parti någonsin kommer att vara.

Politiskt våld ska alltid slås ned utan reson. Rättsväsendet måste skärpa synen på denna sorts våld på demokratin. Polisen måste ges resurser och befogenheter att agera hårdare mot extremismen.

Gullandet med vänsterextremisterna måste få ett slut.

Uppdatering: Vänstertwittrare rasar mot programmet.

Läs även:
Ivar Arpi i Neo, Fnordspotting