Vi lägger slutdebatten till handlingarna. I morgon vet vi hur det gick i EU-valet. Farhågorna är många, men jag ska avstå från att grotta ned mig i dem ännu en gång. Snart vet vi, och då blir det en eftervalsanalys.

I den nya Novusmätningen förstärks de tendenser vi sett tidigare: Miljöpartiet stormar fram och är nu andra största parti, Piratpartiet ligger under spärren och både Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ kommer in.

Det sistnämnda är förstås oroväckande. Min erfarenhet, bekräftad igen när jag pratade med Fi-väljare i går, är att de som röstar på Fi har väldigt dålig koll på vad partiet tycker i många frågor. Att partiet vill genomföra en massiv överflyttning av makt till Bryssel (bland annat ge EU beskattningsrätt) är okänt. Partiets väljare hör Gudrun Schyman prata om ”feministisk vår” och om ”mer jämställdhet”, och låter sig nöjas med det.

Dessutom har Fi under hela året fått väldigt mycket gratisreklam i medierna. De särredovisas i alla opinionsundersökningar, vilket förstås gör att partiet syns mycket bättre än om det klumpats samman i gruppen ”övriga”. De får en egen spalt när partiernas åsikter i vissa sakfrågor listas av TV och tidningar, trots att de varken sitter i EU-parlamentet eller i riksdagen. Junilistan, som satt i EU-parlamentet 2004-2009, ignoreras.

Alla borde titta på nedanstående debatt mellan Fi:s och SD:s toppkandidater. Detta är alltså det bästa dessa partier har att ställa upp med. Gissningsvis skulle till och med Lars Adaktusson gå vinnande ur den debatten.

Debatt mellan Fi:s Soraya Post och SD:s Kristina Winberg.