Hade det gjorts en buskisrevy om politiken hade den förmodligen hetat något i stil med ”Tjuvnyp och rackarspel”. Det är nämligen en ganska bra beskrivning av vad politik är. Vi blev just varse det igen.
När EU-domstolens ogiltigförklarade datalagringsdirektivet, på vilket svensk lagstiftning bygger, sade justitieminister Beatrice Ask att det inte automatiskt påverkar den svenska lagen.Saken skulle utredas. En trogen soldat, Sten Heckscher, fick uppdraget. För att inte riskera något såg Ask till att resultatet skulle presenteras efter EU-valet.
Regeringen kunde glatt skicka ut ett pressmeddelande. Beställningsjobbet måste ha varit till belåtenhet. Heckscher konstaterade nämligen på sin pressträff att EU-domstolens utslag inte påverkar svensk lagstiftning. Svensk lag strider inte mot EU-rätten. Heckscher tycker (ja, tycker) att svensk lag med god marginal är godtagbar och att den inte kränker integriteten. Han understryker också att den svenska riksdagen tog flera extra steg för att säkra den personliga integriteten – vilket blir ett märkligt påstående när själva datainsamlingen som sådan är ett slags kränkning.
Regeringen valde Heckscher som utredare därför att den visste att han skulle komma fram till just den här slutsatsen. Hans presskonferens är ett enda långt försvarstal av den svenska datalagringen och riksdagens kamp för vår integritet.
Lagringen av alla våra trafikdata – SMS, uppkopplingar, mobilpositioner och e-postmeddelanden – kan därmed fortsätta som om inget har hänt. Men striden är inte över. Med EU-domstolens dom i ryggen är det nu möjligt för operatörer att ta strid mot den svenska lagen. Det kommer Bahnhof att göra. Förhoppningsvis blir de inte ensamma.
Läs även:
HAX, Christian Engström
Varför vill du inte ta i möjligheten med nullifiering eller interposition med tång ens?