Fem veckor kvar till valet. Opinionsmätningarna börjar nu bli alltmer relevanta.

I TV4/Novus julimätning är visserligen alla förändringar inom den statistiska felmarginalen, men dess resultat pekar ändå på en sannolik utgång i höstens val.

Detta betyder: Moderaterna på Carl Bildt-nivåer (22 procent), Socialdemokraterna med fortsatta katastrofsiffror (30-33 procent), Miljöpartiet som tredje största parti, KD ovanför spärren med knapp marginal och C på mellan 5,5 och 6 procent.

Att 45 procent av svenska folket tycker att Sverigedemokraterna har den bästa invandringspolitiken visar på vilken tillväxtpotential partiet har. Men jag tror faktiskt inte att SD kommer att göra ett tvåsiffrigt valresultat utan stanna på 8-9 procent. Mycket hänger dock på hur många soffliggare som partiet lyckas fånga upp, och naturligtvis på hur deras frågor slår igenom i valrörelsen (som alltid främst handlar om skolan, vården och skatterna).

Att notera är också att Fi efter att ha ökat flera månader i rad bryter trenden och backar till 2,6 procent. Även detta känns som ett troligt valresultat för extremfeministerna. Jag tror att många som tvärsäkert spått Fi i riksdagen kommer att bli besvikna den 14 september.