Kostnaderna för invandringen till Sverige har varit en omdiskuterad fråga i många år. Invandringskritiska krafter har kritiserats för att blåsa upp siffrorna. Från motsatt sida har det hävdats att Sverige tvärtom tjänar på en stor invandring.

Regeringen har till och med satt upp en sida för att bemöta vad som upplevs vara myter om invandringen. Där kan man bland annat läsa att en stor invandring är ekonomiskt fördelaktig. Som vanligt är min inställning att ”det beror på”.

Reinfeldt tog dock slutligen bladet från munnen beträffande kostnaderna. Flyktinginvandringen kostar, konstaterade han i sitt sommartal. Detta hade nog de flesta redan listat ut, men det var föredömligt att statsministern öppet konstaterade det som så länge inte kunnat diskuteras utan att invektiv kastats till höger och vänster. (Föga förvånande fick Reinfeldt omgående kritik. Kostnader ska inte diskuteras i samband med asylpolitiken, tycker bland andra LO.)

I helgen ska Alliansen spika sitt valmanifest. Enligt uppgifter till Expressen kommer Reinfeldt och Borg att vilja införa nya skatter för att klara de kostnader som rekordstor flyktinginvandring innebär. Om Moderaterna på allvar vill att Alliansen går till val på nya skatter för att finansiera flyktingmottagandet, serverar de Svertigedemokraterna ännu en beryktad julklapp.

Givet hur nyhetsrapporteringen och de politiska utspelen har sett ut de senaste veckorna – Migrationsverkets 48 miljarder, Arbetsförmedlingens erkännande att de inte klarar etableringsuppdraget för nyanlända, Reinfeldts tal och Migrationsverkets uppskrivna prognos till 100 000 asylsökande – är jag beredd att revidera min uppfattning att SD bara når 9 procent i valet. Det kan komma att bli betydligt mer än så.

Om uppgifterna till Expressen stämmer, kan vi räkna med att höra begreppet ”flyktingskatt” en hel del i den här valrörelsen.

Rekordstor flyktinginvandring och höjda skatter för att finansiera den. De moderata kärnväljarna har det inte lätt. Och SD behöver tydligen inga egna valarbetare.