Sverigedemokraterna ser ut att göra ett rekordval i september. Alla opinionsmätningar pekar mot ett valresultat på mellan 8 och 11 procent, vilket alltså skulle kunna betyda att SD har fördubblat antalet ledamöter när riksdagen öppnar efter valet.

SD kan tacka de övriga sju partierna för detta. För det är knappast på egna meriter som Jimmie Åkessons parti växer. SD kan inte uppvisa några konkreta resultat från kommun- eller landstingspolitiken. Tvärtom står många stolar tomma.

Partiet kan heller inte peka på några segrar i riksdagen, där SD i praktiken har isolerats. Däremot har Åkesson framgångsrikt lyckats framställa sitt parti som det enda verkliga oppositionspartiet. SD är i dag ett allmänt missnöjesparti som lockar väljare från både höger och vänster. Det har vuxit på både bredden och höjden i val efter val, och inget tyder på att den trenden kommer att brytas i september.

Orsaken till att så många överväger att rösta på SD är sannolikt inte att de är överförtjusta i Jimmie Åkesson eller partiets politik rent allmänt. Det är att övriga partier uppfattas som falska och förljugna.

Det är en bild som har visst fog för sig. Ty när det negativa konsekvenser av invandringspolitiken förtigs, när statistik förvrängs för att måla en rosenskimrande bild som inte är sann, är det väldigt enkelt för Åkesson att sparka bollen i tomt mål. Man kan tycka att övriga partier borde ha lärt sig att ärlighet och öppenhet är det som krävs för att vinna debatten.

Ju mer ängslig migrationsdebatten blir, desto fler kommer ledsna och vända sig till SD. Ju fler aldrig så välmenande klavertramp som journalister och PK-politiker gör, desto fler kommer att söka svaret hos SD.

Det finns betydande problem med dagens migrations- och integrationspolitik. Lösningen kan inte vara mer av samma. Så länge Alliansen och de rödgröna ändå fortsätter att propagera för just mer av samma politik, och helst inte diskutera de bekymmer som de facto finns, kommer väljare att strömma till SD. Svårare är det inte.

För den som förlorat förtroendet för de gamla partierna, finns egentligen bara två val: Att lägga sig på soffan eller att rösta på Sverigedemokraterna. Det är den situation som övriga riksdagspartier tillsammans har skapat.